fbpx

Mitä eroa on shampoo- ja saippuapohjaisilla shampoopaloilla?

Mitä eroa on shampoo- ja saippuapohjaisilla shampoopaloilla?

Mitä eroa on shampoo- ja saippuapohjaisella shampoopalalla?

Shampoo- ja saippuapohjaiset shampoopalat ovat kaksi aivan erilaista tuotetta. Suomessa myytävät shampoopalat ovat suurimmaksi osaksi saippuapohjaisia tuotteita. Raaka-aineiden valinta vaikuttaa suuresti shampoopalojen toimivuuteen, pesevyyteen, päänahan mahdolliseen hilseilyyn sekä hiusten tahmautumisuuteen. 

Saippua- tai öljypohjainen shampoopala

Tunnistat saippuapohjaisen shampoopalan inci listan sodium sanoista. Lipeää eli lye sanaa ei tarvitse mainita koska eri öljyt ja lipeä saippuoituvat ja muuntuvat suoloiksi eli sodiumiksi.

Saippuapohjainen shampoopala on perinteisellä lipeä-öljy menetelmällä tehty tuote. Lipeä muuntaa rasvat suoloiksi eli sodiumiksi. 

Saippuapohjaiset shampoopalat ovat hiukan emäksisiä pH 8-9. Emäksisyys avaa hiussuomun ja tekee hiuksista hieman pörheät. Itse pidän tästä ominaisuudesta, oman liukkaan hiustyyppini kohdalla. Etikkahuuhteella tai hoitoaineella saat palautettua hiusten oman pH:n ja suljettua suomut. Hiuksista tulee siis pehmeät ja sileät.

Saippuapohjaisten palojen kanssa joudut olemaan hiukan kärsivällinen, saattaa mennä aikansa ennenkuin löydät juuri omille hiuksille sopivan tuotteen ja että hiuksesi ja päänahkasi tottuu uuteen tuotteeseen.
Ikävä kyllä saippuapohjaiset shampooplat eivät sovi kaikille. Monesti kuulen kurssilaisilta ja asiakkailta että he ovat kokeilleet useita eri shampoopaloja ja siirtyneet epäsopivuuden takia takaisin nestemmäisiin shampoisiin. Syynä on shampoopalojen tahmaavuus ja kutina päänahassa. Saippuapohjaisissa shampoopaloissa reseptissä käytetyt öljyt ovat pääroolissa, osa öljyistä tahmaa toisen hiuksissa ja toisen hiuksille se sopii täydellisesti. Mutta sitten on niitä jolle saippuapohjaiset shampoopalat eivät vain sovi, silloin kannattaa kokeilla tensidipohjaisia paloja.

Shampoo- eli tensidipohjainen shampoopala

Shampoopohjainen shampoopala on lähempänä kaupassa myytävää nesteshampoota, mutta yleensä ilman sulfaatteja ja muoviyhdisteitä. Shampoopohjaisten shampoopalojen pH on lähempänä hiuksen omaa pH:ta, eli 5,5. Shampoopohjaisiin tuotteisiin on helpompi totutella, ne eivät tahmaa. 

Shampoopohjaisen tuotteen tensidit eli pesevät aineet ovat monesti kookospohjaisia, mutta ne ovat käyneet tehtaan kautta muuntautumassa erilaisiin muotoihin. Peseviä aineita on markkinoilla olemassa useita, mutta ehkä eniten Suomessa käytetyt ovat SCI ja SCS, molemmat kookospohjaisia aineita. Myös SLMI ja SLsa sisältäviä tuotteita alkaa näkyvään markkinoilla.

Sodium Cocyl Isethionate eli SCI on suosittu ainesosa erityisesti luonnonkosmetiikan pesuaineissa ja shampoissa. Kiinteän rakenteensa johdosta SCI on suosittua nimenomaan palatuotteissa kuten palashampoissa ja puhdistuspaloissa. Lisää tensidistä blogi tekstistä Sodium Cocoyl Isethionate eli SCI.

Sodium Coco Sulfate eli SCS on kiinteä anioninen tensidi. SCS on korkea ph noin 10-11 ja sen takia se voi olla turhan liikapesevä.
SCS käytöstä ollaankin vähitellen luopumassa.

Sodium Lauryl sulfoacetate eli SLSA on jauhemmainen tensidi. Käytä SLSA:ta silloin kun haluat runsaasti pehmeää vaahtoa. Lue lisää tensidistä blogi tekstistä Sodium Lauryl sulfoacetate (SLSA)

Kumman tuotteen valitset?

Itse tykkään käyttää molempia tuotteita limittäin, ensin pesemällä saippuapohjaisella ja sen jälkeen shampoopohjaisella tuotteella. Shampoopohjaiset shampoopalat jättävät hiukset kiiltäviksi ja pehmeiksi, joskus jopa liian hoidetuiksi.

Valitset sitten saippua- tai shampoopohjaisen tuotteen on se luultavasti paljon parempi hiuksillesi kun teollisesti valmistetut silikonipohjaiset tuotteet. Silikonin tunnistaa useasti sanan lopuista ”-cone”, ”-xane” ja ”-conol”. Silikoni on ei luonnollinen-synteettinen tuote joka mm. tuo kiiltoa hiuksiin ja estää sähköisyyttä mutta voi vaurioittaa hiusta ja ei lähde pois pestessä vaan kerääntyy hiukseen. Silikonejakin on monenlaisia, toiset haitallisempia kun toiset. Ei vesipohjaiset silikonit eivät myöskään biohajoa, vaan jäävät vesistöihimme. Silikonitkin on valmistettu muoviyhdisteistä. Lue lisää muovien käytöstä kosmetiikassa Helenaturin blogista.

Kokeile ja löydä itsellesi sopiva shampoopala

Kuten muissakin kosmetiikkatuotteissa, kaikki tuotteet eivät sovi kaikille. Se mikä kuivattaa toisen päänahkaa, auttaa toisella liika rasvoittavuuteen. Se mikä kuivattaa toisen hiusten latvoja, auttaa toisella kaksihaaraisiin. 

Omalla kohdallani kemikaaliyliherkkyys pakotti vaihtamaan kaikki käyttämäni kosmetiikkatuotteet luonnollisiin tuotteisiin. Pestyäni nyt 2 vuotta hiukseni pelkästään palatuotteilla olleen huomannut että päänahkani älytön kutina ja hilseily on helpottanut sekä hiusteni kaksihaaroittuminen on kokonaan loppunut. Lisäksi pesuväli on pidentynyt. 

Kurssilaiseni ja asiakkaani ovat myös saaneet helpotuksen päänahan ongelmiin synteettisten shampoiden pois jättämisellä. Cattecon tensidipohjaiset shampoopalat ovat olleet suosittuja.

Cattecon shampoopalat sisältävät laadukkaita hiuksia ja hiuspohjaa hoitavia kookosöljypohjaisia ainesosia, kasviöljyä ja omenaviinietikkaa. Cattecon Tyrni, Kookos ja Niitty shampoopalat löydät verkkokaupastamme.

Lue lisää Cattecon shampoopaloista ja raaka-aineista heidän sivuiltaan.

Lisäksi olen vaihtanut tavalliset hiuslakat ja vahat luonnollisiin suola ja sokeripohjaisiin tuotteisiin. Haussa on vielä jämäkämpi hiusvaha, jos tiedät hyvän anna vinkki.

Kokeile siis rohkeasti eri tuotteita ja lue ainesosalistoja. Opi valmistamaan tuotteita itse, jolloin voit valita juuri omalle iholle ja hiuksille sopivat raaka-aineet. Yksikin aine voi vaikuttaa tuotteen lopputulokseen. Näe siis vaivaa ja selvitä mitkä raaka-aineet sopivat hiuksillesi ja mitkä ovat suuri nou nou.

Tule oppimaan palashampoiden valmistusta Nature by Ampun kursseille.

Oletko kokeillut shampoopaloja? Minkälaisia kokemuksia sinulla on?



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *