Kosmetiikan pahikset

Kosmetiikan pahikset


Valmiissa kosmetiikan tuotteissa on oltava ainesosaluettelo eli INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients). 


Inci luettelo on monesti todella vaikeaa luettavaa. Ei siis ihme, että tuoteselostukset ovat usein väärin ymmärrettyjä ja tuntuvat heprealta. Aina ei sisältöluettelo edes oikealla lukemisella tuo julki totuutta, jos esimerkiksi vaikka hajustetta käytetään säilöntä aineena, ei inci listasta tule julki Parfym nimeä. Eurooppalainen Cosing -tietopankki sisältää noin 30.000 erilaista synteettistä ja luonnollista kosmetiikan raaka-ainetta. Kaikki kosmeettiset raaka-aineet eivät ole turvallisia, vaikka ne ovat hyväksytty lailla. Osa maista on kieltänyt tiettyjen aineiden käytön omassa maassaan. Kuluttajan pitää ollakin itse valveutunut ja etsiä tietoa tai turvautua esimerkiksi sertifioituun luonnonkosmetiikkaan tai tehdä tuotteet itse.

Euroopan unionissa kaikki myytävät kosmetiikka tuotteet pitää tuote tarkistuttaa ja kirjata yhteiseen tietopankkiin, se on jokaisen kosmetiikka myyvän valmistajan vastuulla.


Raaka-aineiden luotteleminen inci listaan

Listan ensimmäistä raaka-ainetta on tuotteessa eniten. Eli jos inci listassa lukee ensimmäisenä vesi eli aqua, sisältää tuote eniten pelkkää vettä. Seuraavaksi tulevaa ainetta on seuraavaksi eniten, mutta määrä voi olla todella pieni. Jos tuote sisältää raaka-ainetta 1% tai vähemmän, saa raaka-aineet listata missä järjestyksessä tahansa. Eli esimerkkinä vaikka kasvovesi, jota mainostetaan ruusu kasvovetenä, tuotteessa voi olla alle 1% ruusua. Lisäksi veden ja ruusu hajusteen/eteerisen öljyn välissä voi olla kymmeniä muita synteettisiä ainesosia.


Kosmetiikassa käytettävät hajusteet.

Parfym tai Fragrance eli hajusteet ovatkin kosmetiikan eniten allergisoivia ainesosia. Synteettiset eli ei luonnolliset hajusteet voivat sisältää kymmeniä jopa satoja eri kemikaaleja. Hajusteet ovat yrityksen ”liikesalaisuuksia”, ja sen takia kaikkia niissä käytettäviä kemikaaleja ei tarvitse mainita inci luettelossa. Hajusteet eivät anna tuotteelle muuta arvoa kuin tuoksun tai tuoksun muunnelman peittämään muiden raaka-aineiden perushajua.

Jos haluat valita luonnolliset tuoksut valitse tuotteet, jossa on käytetty eteerisiä öljyjä ja käytä myös itse tehdyssä kosmetiikassa 100% eteerisiä öljyjä. Eteeriset öljyt ovat tuotettu kasvien kukista, lehdistä tai muista kasviosista. Eteerisillä öljyillä on myös ihoa hoitavia vaikutuksia, toisin kun hajusteilla. Toki eteerisissä öljyissäkin on allergisoivia ainesosia ja niiden käytössä kannattaa olla tarkkana rajoituksien ja käyttömäärien kanssa.


No entä muut kosmetiikassa käytetyt raaka-aineet?

Näissäkin on olemassa luonnollisia sekä synteettisiä eli kemikaalisesti tuotettuja raaka-aineita. Myöskään luomu ja tavallisen laaatuisia raaka-aineita ei yleensä erikseen mainita. Aina ei inci lista kerro millä tavalla tuotettua raaka-ainetta se sisältää.

Kuitenkin aika usein valmistajat kirjaavat inci listaan luonnollisten raaka-aineiden suomen tai englannin kielisen nimen, se avaa incin vaikeaa kieltä kuluttajalle. Monesti siis sellaiset ainesosat, joita ei ole kummemmin avattu listassa, eivät ole parhaimmasta päästä. Toki tässäkin poikkeuksia. Esimerkkinä voiteissa paljon käytetty jojoba öljy on inci nimeltään Simmondsia chinensis, siitä tietämätön ei ehkä osaa yhdistää näitä kahta nimeä.


Kosmetiikan pahikset.

Kosmetiikassa käytetään yleisesti paljon muovia, silikoni, säilöntäaineita sekä raakaöljy valmisteita. Kaikki nämä ovat raaka-aineita mitä meidän ei pitäisi käyttää omalla, ja varsinkaan lastemme iholla.

Muovin tunnistaa usein sanamuodosta PEG ja polyethylene. Muovia käytetään kosmetiikassa niin micro, nano kuin nestemäisessä muodossa. Muoveja käytetään kosmetiikassa mm. massan lisääjänä, sidosaineena, paakkuuntumisen poistajana. Muovi kulkeutuu pesuvesien mukana vesistöihin ja sitä ei ikävä kyllä millään saada puhdistettua edes jätevesi puhdistamoissakaan. Muovin poistuminen luonnosta voi kestää jopa satoja vuosia.

Silikonin tunnistaa useasti sanan lopuista ”-cone”, ”-xane” ja ”-conol”. Silikoni on myös ei luonnollinen synteettinen tuote joka mm. tuo kiiltoa hiuksiin ja estää sähköisyyttä.

Mineraaliöljyt ovat oma lukunsa, ne tunnistavat sanoista paraffinum, vaselin ja petroleum. Ne ovat maaöljystä jalostettuja tuotteita, öljyteollisuuden hävikkiä. Mineraaliöljyt eivät ole siis sama asia kuin kasviöljyt. Mineraaliöljyt tukkivat ihohuokosia ja estävät ihoa puhdistamasta itse itseään.

Parabenit eli -paraben nimellä esiintyvät ainesosat ovat puhuttaneet jo pidemmän aikaan. Ne ovat synteettisesti tuotettuja säilöntäaineita. Uusimpien tutkimusten mukaan ne ovat mm. hormonitoimintaa häiritseviä ainesosia.


Mitä tuotteita uskallan siis käyttää?

Sinä valitset tietenkin itse mitä tuotteita käytät, mutta pienikin perehtyminen asiaan auttaa kovasti tiettyjen raaka-aineiden ja siis myös valmistajien poistamiseen päivärutiineista. Eco sertifioitu kosmetiikka on monesti turvallista käyttää, mutta monilla pienillä valmistajilla ei ole mahdollisuutta maksaa suuria sertifikaatti maksuja. Joten tässäkin tullaan inci listan lukemiseen ja tutustumiseen. Itse tehty kosmetiikka on yleisesti ottaen turvallista käyttää, kun tiedät mitä raaka-aineita käytätä ja miten niitä tulee valmistaa. Toki raaka-aine kaupoista saa myös tilattu synteettisiä pahiksia. Öljypohjaiset tuotteet voit valmistaa ilman säilöntäaineita, ja pienten määrien valmistus kerrallaan takaa kosmetiikan tuoreuden.


Hyödyllisiä linkkejä:

Kotimainen kosmetiikan ainesosien ja raaka-aineitten hakemisto

www.incihaku.fi


Suomalainen kosmetiikka yrittäjien pitämä podcast ja blogi, hyödyllistä tietoa ihon hoidosta ja kosmetiikan kemikaaleista

www.twistbe.fi


Kemikaalien vastustaja ja ekoilja Noora Schinglerin blogi

www.kemikaalicocktail.fi


Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.