Kemikaaliyliherkkyys ja iho ongelmat osa 1

Kemikaaliyliherkkyys ja iho ongelmat osa 1

Homesairas, sisäilma ongelma, kemikaaliyliherkkyys...
Näistä aiheesta saa lukea ja kuulla nykyään todella usein. Ikävä kyllä vieläkin näistä ongelmista vaijetaan ja hävetään puhua. Ihmiset pelkäävät työpaikkojen takia, ahdistuvat omien asuntojen ja kotien sisäilma ongelmista ja ovat tietämättömiä oireitten synnystä. Lohdutukseksi teille kaikille näistä kärsiville, te ette ole yksin...

Olenkin jossain yhteydessä kertonut että olen itse sairastunut sisäilma ongelmista ja homeesta. Sairastuin aika pahasti. Myös kursseillani käy paljon yliherkistyneitä asiakkaita, monesti heillä on sama tarina. He ovat työskennelleet tai asuneet tiloissa josta on löydetty tai he ovat epäilleet että tiloissa on kosteus tai sisäilma ongelma.

Yleensä puhutaan homeesta mutta oireita aiheuttaa varmasti yhtä usein kosteuden ja kemikaalien reaktiot eli rakennusmateriaaleista irtautuvat toksiinit. Tästä syystä sisäilma ongelmia voi olla niin vanhoissa kuin juuri rakennetuissa tiloissa. Huolimattomasti rakennetut ja remontoidut rakennukset. Hengittämättömät rakenteet. Kosteus. Kaikki nämä ovat "hyvä" alku sisäilma ongelmille.

Minkälaisia oireita homeet voivat aiheuttaa?
Yleisesti puhutaan että homeet aiheuttavat hengitystie, astma ja keuhko sairauksia sekä iho ongelmia. Mitä harva tulee ajatelleeksi myös suolisto, nivel ja jopa vakaemmat sydän ongelmat voivat johtua homeesta ja sairastumisesta sisäilmasta. Lisäksi väsymys, masennus ja voimattomuus voi johtua altistuksesta.

Omalla kohdallani tarina on luultavasti jo alkanut lapsuudesta. Yleensä altistuminen on monen asian summa. Kattila täyttyy vähitellen, kun kattila on täynnä ei sinne mahdu enää mitään. Silloin tapahtuu lopullinen sairastuminen. Oma kattilani tuli täyteen työskennellässäni lastenhoitajan tehtävissä. Olin perusterve aloitessani uudessa työpaikassa. Vatsani ja suolistoni on aina ollut herkkä, mutta ei se pahemmin vaivannut minua. Oireet alkoivat pikku hiljaa. Ensin vatsani alkoi reistailla, maha oli kokoajan kipeä ja löysällä. Vatsani ei toiminut kunnolla moneen vuoteen. Kävin työterveyden hoidossa tutkimuksissa, minulle diagnosoitiin ärtyneen suolen oireyhtymä ja annettiin ohjeet noudattaa foodmap ruokavaliota. Viikonloppuisin ja loma-aikaan oireet helpottivat, aluksi.

 Sitten alkoi nivelsäryt, tuntui kun olkapäät lähtisivät sijoiltaan. Tätä jatkui muutama kuukausi. Olkapäät kuvattiin, mitään ei löytynyt. Vasta iho ongelmien ilmaannuttua herätyskellot alkoivat soida. Oireet alkoivat kevät auringon paisteessa, kasvoni olivat aivan täynnä pientä nokkosihottumaa. Se kutisi, poltteli ja kihelmöi. Iholle ei voinut laittaa mitään meikkiä. Voiteet kirvelivät. Sain lääkäriltä lausunnon urtikariasta. Aluksi luulin ihottuman tulevan auringosta, kunnes pitemmällä sairauslomalla ymmärsin että oireet lievittyivät ollessani poissa työpaikalta.

Jälkeenpäin ymmärsin myös että yleiskuntoni ja hapenottokykyni olivat huomattavasti heikenneet. Ihmettelin miksi en enään jaksa kävellä luonnossa. Iltaisin olin tosi väsynyt, lepäsin ja nukuin paljon.


Miksi kerron tämän? Jotta sinä tai läheisesi joka kärsii käsittämättömistä oireista saisi edes pienen toivon ripauksen. Jotta tiedät että et ole yksin, meitä on satoja, tuhansia samassa jamassa olevia.
Ensimmäinen askel parantumiselle on olla altistumatta toksiineille ja homeelle. Joten ikävä kyllä kohdallani se tarkoitti irtisanoutumista. Kun kattila on täpötäysi, ei keho enää kestä kuormitusta.

Miten olen hoitanut omia oireitani?
Kehon puhdistus. Jouduin jo aikaisessa vaiheessa muokkaamaan ruokavaliotani. Viljat. Maitotuotteet. Pähkinät. Hiivat.

Viljat. Viljojen sanotaan olevan altistuneita homeelle. Ne joille homeet eivät muutenkaan ole ongelmana eivät niihin reagoi, mutta homealtistuneet voivat saada niistä oireita. Monesti siis syödään gluteenimattomasti vaikka varsinaisesti ei olisikaan keliaatikko.

Maitotuotteet. Maitotuotteiden voivat aiheuttaa suoliston ärsytystä, turvotusta ja tulehduksia.

Pähkinät. Pähkinöissä on myös monesti luontaisesti ja varastoimisesta tulleita homeita. Voivat siis aiheuttaa ongelmia niin iholla kun suolistossa.

Hiivat. Hiivat ovat sienirihmastoa. Homeet ovat sieniä. Hiiva ja home ovat erilaisia sieniä, mutta keho voi tulkita ne samantapaisiksi. Tämäkin voi aiheuttaa oireita homesairaille, kuten jatkuvia hiivatulehduksia, kutinaa ja suolistovaivoja.

Ruokavalion muokkauksen lisäksi tein useita kertoja detox puhdistuksia. Altistumisen loppumisesta on nyt noin 1,5 vuotta. Noudatan edelleen viljatonta ja maidotonta ruokavaliota. Se tuntuu hyvältä. Vatsani voi hyvin. Välillä syön pähkinöitä, suuremmissa määrissä se aiheuttaa kutinaa ja iho ongelmia. Hiivaa en käytä, se siis tarkoittaa että en syö leipää tai leivonnaisia. Se on suurin menetys ruokavaliostani. Tuore leipä ja pulla. Parasta mitä on.

Mutta tärkein asia hoidon aloittamisessa on kumminkin pois pääseminen tiloista jossa saat oireita. Sen jälkeen voi vasta aloittaa oireiden hoidon. Jos altistut et voi parantua. Mitä pidempään altistat itseäsi ja oireilet voimakkaasti, sitä pidempään joudut myös puhdistamaan kehoasi. Monet homesairastuneet sairastuvat kemikaaliyliherkkyyteen. He reagoivat vahvasti kemikaaleihin, tuoksuihin ja jopa erilaisiin materiaaleihin. Lisäksi 10-15% homesairastuneista sairastuvat sähköyliherkkyyteen, jolloin he eivät kestä suurempia tai pienempiä sähkösäteilyitä.

Sanotaan että kerran vakavasti homesairastunut ei voi ikinä palata ennalleen. Luultavasti se on niin. Saan edelleen oireita kun oleskelen sisäilma ongelmaisissa tiloissa. Reagoin myös juuri remontoiduissa tiloissa, koska niissä on käytetty niin paljon kemikaaleja. Reagoin ihmisiin ja vahvoihin tuoksuihin. Olen kumminkin onnekas saadessani työskennellä ja asua hengittävässä vanhassa talossa. Kehoni sietää jo paljon enemmän kun vuosi sitten.


Tämä oli Kemikaaliyliherkkyys ja iho ongelmat osa 1. Toisessa osassa mietiskelen miten kemikaaliyliherkkääihoa voi hoitaa luonnonkosmetiikalla.


Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.